Turbo binnen de communicatiemix
Papier leek ten dode opgeschreven. Had je me 10 jaar geleden gevraagd hoe happening papier een decennium later nog zou zijn, dan had ik waarschijnlijk geantwoord: ‘niet!’. In profetische dromen droomde ik een stapel papier tussen weelderige bossen bloemen. Klaar om in het rijtuig gezet te worden met zwarte paarden met zwarte dekken over hun…
Helemaal het einde
Wil je ook onder de motorkap van jouw tekst aan het werk? Of laat je dat liever door een ‘monteur’ doen? Een klant vond het prima wanneer ik mijn artikelen óp de deadline inleverde. Mijn werk ging namelijk in één moeite door naar de opmaak en vond aansluitend zijn weg naar de drukker. Het enorme vertrouwen…
Door een andere bril
Soms moet je een diep ingesleten oordeel herzien. Nu kan dat plaatsvinden in de vorm van een vrij vlakke constatering dat iets blijkbaar niet zus zit maar zó. Gaat het echter om mensen, dan werkt dat bij mij niet op die manier. Dan is herziening méér. Dan gaat het dieper. Het kan zelfs een soort…
Verkeerde outfit, juiste toon
Om prozaïsch geïnspireerd te blijven, heb ik soms poëzie nodig. Simpelweg als voeding voor mijn gedachten en mijn schrijfwerk. De lente nadert langzaam en eerlijk gezegd hunker ik ook naar een nieuw geluid. Andere muziek om deze grauwsluierige winter achter me te laten. Ik heb verschillende ‘little helpers’. Voor mij is taal een heel belangrijke,…
Socrates en sales?
Soms blijkt stokoude geschiedenis volkomen actueel. Zelfs wat 25 eeuwen geleden op de stoffige, bloedhete straten en pleinen van Athene ter sprake kwam. Wars van trends en tijdelijkheid, besprak Socrates een thema waarmee tot dat moment nog geen enkele filosoof zich bezighield: ethiek. Hij richtte zich hoofdzakelijk op moraal en karakter. Tót Socrates waren filosofen…
Creatieve, efficiënte én effectieve communicatie … voor het intikken
Ik mag ruim 16 jaar in ondernemerskeukens kijken. Daarbij vallen mij twee zaken op. Ten eerste: je hoeft ondernemers over hun vak niets te leren. Inhoudelijk staat hun product of hun service meestal als een huis. Ten tweede: regelmatig wordt de punt niet op de i van service gezet. Men is er bijna, maar strandt…
PR (inmiddels) 4.0 : gerichter, sneller, goedkoper
Tot voor kort en in doorsnee was PR vrij vervelend. Dat had te maken met de meestal fantasieloze en repeterende lofzang op eigen kwaliteiten. Inhoudelijk leverde dat meestal kost met een lage voedingswaarde op. Terwijl public relations natuurlijk alleen kan werken als je je ‘public’ serieus neemt. Het heeft geduurd, maar nu gaan we die…
Vliegende groei
Ondernemen wordt er alleen maar uitdagender op. Groei is immers niet langer meer puur kwantitatieve groei. We lopen tegen grenzen aan, maar met de juiste papieren kunnen we verder. Die hebben vooral betrekking op bewust ondernemerschap. Voor bedrijven op iedere schaal, dus ook voor mij als zzp’er, staat bij iedere nieuw ontwikkelde dienst één vraag…
Aan tafel met transport en logistiek
Tevreden klanten: munitie voor acquisitie Transporteurs en logistieke dienstverleners hebben weliswaar de crisis achter zich, maar van rustig vaarwater is geen sprake. Zo slaagt Europa er maar niet in om regelgeving tussen landen gelijk te trekken. Harde prijsconcurrentie is bovendien aan de orde van de dag. En dan kondigt het kabinet in haar regeerakkoord ook…
Is Koolmees een tuinterrorist?
Je mag je best een beetje zorgen maken over de snelheid waarmee veranderingen zich tegenwoordig voltrekken. Zeker als je bedenkt dat die snelheid verder zal toenemen. De zegeningen van snel internet en deling van kennis zijn overigens enorm. Maar om terug te keren naar die zorg: kijk ik naar overheden en beleidsmakers dan slaat de…
Ronde tafel: Je bedrijf is niet je pensioen
Ronde tafel financiële en juridische dienstverlening Je bedrijf is niet je pensioen Over reuring hebben financiële en juridische dienstverleners überhaupt al niet te klagen. ‘Never a dull moment’ door toenemende regelgeving, verscherpt toezicht, (inter)nationale concurrentie bij de werving van jong talent én disruptieve technologische innovaties. In zo’n dynamische sector verdienen de vragen of je business…
Een groeispurt voor het mkb?
Na de grootste naoorlogse crisis zou de wereld nooit meer hetzelfde zijn. Die voorspelling heeft woord gehouden, want wat de wereld ook was, hij is nu onzeker en snel veranderend. Je kunt je daar zorgen over maken, tegelijkertijd zie ik iets heugelijks gebeuren: we worden weerbaarder. De dreiging van knappende bubbels en aanslagen brengen ons…
Het bladblazer-principe
Een zeldzaam stupide uitvinding vind ik toch wel de bladblazer en wat zo mogelijk nog erger is: hij wordt in deze periode regelmatig gebruikt. Steeds vaker teistert de bladblazer-terreur trommelvliezen en het zijn lang niet alleen maar gepensioneerden die hem vasthouden. In het geval van ouderen kan ik nog wel begrijpen dat zij de hefboom…
De verkeerde hamvraag
[udesign_icon_font name=”fa fa-question” color=”#dd3333″ size=”10em”] Janine Abbring doet het niet zo (heel) slecht als presentatrice van Zomergasten dit jaar. Als eerstejaars mag haar bovendien wel een slippertje vergeven worden. Maar tijdens de uitzending van 20 augustus met primatoloog Frans de Waal liet ze wel een hele forse steek vallen. En gek genoeg, ondanks dat ze…
Zingen onder de douche
Onder het klaterende water, in de akoestische galmcel van de badkamer, denkt iedereen dat hij kan zingen. Ook mijn zelfvertrouwen begint vormen aan te nemen zodra ik een melodie aan mijn borstkas laat ontsnappen. Zingen is fijn, iedereen zou het moeten doen, alleen dáár zou de wereld al een stuk van opknappen. Maar……. laat de…
Vreemde vogels
Het bezit van een verrekijker is wat mij betreft een onmisbaar element in de definitie van ‘vogelaar’. Ik ben naar eigen definitie daarom geen vogelaar. Wel ben ik in het bezit van een bovengemiddelde belangstelling voor de gevederden. Niet vreemd natuurlijk, want veel pleit voor ze. Allereerst is het een knap clubje. Het kleuren- en…
Spreken is zilver, zwijgen is fout!
We weten niet meer hoe we een vervelende boodschap moeten brengen. Zelfs artsen worden tijdens hun opleiding niet of nauwelijks meer geschoold in die belangrijke emotionele kant van hun dienstverlening. Velen staan te schutteren aan het ziekbed. Hoewel het tot de verantwoordelijkheden en vaardigheden van artsen behoort om ook moeilijke boodschappen op een goede en…
Rond de tafel vind je het
Ondernemers die hun voordeur in het slot gooien zijn tegenwoordig ‘old school’. Angst voor buitenstaanders die eventueel naar binnen kunnen loeren, is inmiddels een problematische neurose geworden. Angst voor gluurders, je kúnt eraan te gronde gaan. Moderne ondernemers weten namelijk allang dat de wereld veranderd is. Die nieuwe wereld biedt een platform voor mensen die…
Bij bedrijfsoverdracht is kennis macht
Ronde Tafel Financiële en Juridische dienstverlening Bij bedrijfsoverdracht is kennis macht In het Hoofddorps regiokantoor van ABN AMRO kwamen zakelijke dienstverleners bijeen om over ‘hot topics’ in hun sector te praten en hun kennis te delen. Vooral het thema bedrijfsoverdracht maakte veel los. Een belangrijke conclusie die de kennis delende gespreksgenoten moesten trekken: veel ondernemersschade…
Interview met Nicolette Opdam, advocaat pensioen- en financieel recht
“Er is meer belangstelling voor pensioen, met dank aan de crisis” Wat gaat het APF straks betekenen? Is meer keuzevrijheid voor pensioendeelnemers wenselijk? En zijn de pensioenuitvoerders überhaupt klaar om daar goed op te reageren? Deze cruciale vragen brengen de pensioensector momenteel in beroering en vormen tevens het antwoord op de vraag waarom Nicolette Opdam,…
Interview met Neelie Kroes en Conny Dorrestijn over fintech
Innovatie moet een board room issue worden Dat de carrières van Neelie Kroes en Conny Dorrestijn elkaar gekruist hebben, mag winst heten voor fintech in Nederland. Kroes is met haar uitgebreide nationale en internationale politieke ervaring een invloedrijke aanjager van groeiend besef bij de financiële sector van het belang van technologische innovatie. Ook maakt zij…
Tulipomania: de eerste krach
Op de kop af 375 jaar geleden In 1631 kreeg een vreemd virus vat op de normaal zo nuchtere bewoners van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden: het tulpenvirus. Daarbij stond niet de schoonheid van het inmiddels nationale symbool van Nederland centraal, maar de commerciële waarde van de tulpenbol. Gedurende een periode van zo’n vijf…
Interview met topadvocate Mirjam de Blécourt
“Diversiteit begint bij 30%” Arbeidsrecht advocate Mirjam de Blécourt is, behalve een autoriteit op het gebied van massaontslagen, ook passioneel betrokken bij een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Zo is ze een van de schrijvers van de nieuwe artikelen in het Burgerlijk Wetboek, die vanaf 1 januari 2012 bedrijven ertoe…
Aan tafel met P&O dienstverleners
Ronde Tafel P&O: trends en toekomst Van dienstverlener naar trusted advisor De Ronde Tafel bijeenkomst bij Tanger advocaten in Haarlem stond in het teken van P&O, HRM en arbeidsmarkt. Zeven gespreksdeelnemers ontmoetten elkaar om relevante marktontwikkelingen en de toekomst van hun service te bespreken. De ontwikkeling waar niemand omheen kan en wil is duurzaamheid….
Aan tafel met financiële en juridische dienstverleners
Transparantie telt De economische atmosfeer mag onstuimig worden genoemd. Volop aanleiding dus om dienstverleners uit een zelfs stormachtige sector, die van financiële en juridische dienstverlening, te polsen over maatschappelijk wantrouwen en service nieuwe stijl. In het Amsterdamse Grand Café Zuid Oost schaarde zich een uitgebalanceerd deelnemersveld rond de tafel, mooi verdeeld over primair financiële en…
Interview met multicommissaris Henk Scheffers
Toekomstig toezicht vraagt om kennis en een rechte rug Het gesprek met multicommissaris en lid van de Monitoring Commissie Accountancy, Henk Scheffers, kon niet op een saillanter moment plaatsvinden. Daags na het vernietigende oordeel van de Ondernemingskamer over het toezicht op thuiszorgbedrijf Meavita, schoof Scheffers aan tafel bij Partners at Work. Daar sprak hij…
Interview met minister Melanie Schultz van Haegen
Melanie Schultz van Haegen kijkt ver over haar eigen regeerperiode heen Dat je een carrière aan de absolute top kunt combineren met een uitgebalanceerd privéleven bewijst minister van Milieu en Infrastructuur,Melanie Schultz van Haegen, al jaren. Zij zoekt steeds naar harmonische verbindingen van zaken die tegengesteld kunnen lijken. Zo slaagt ze erin naast haar razenddrukke baan…
Interview met Elco Brinkman, voorzitter van de RvC van APG
“Ik hoop dat we de somberheid achter ons laten” Elco Brinkman kan terugblikken op een imposante en gevarieerde carrière in zowel politiek en openbaar bestuur als in het bedrijfsleven. De voorzitter van de Raad van Commissarissen van APG, alsmede van Bouwend Nederland, is een man die op constructieve en concrete wijze het algemeen belang wil…
Interview met zakenvrouw van 2013, Heleen Dura-Van Oord
“De toekomst van de BV Nederland staat of valt met ondernemerschap” Dat het winnen van de Prix Veuve Clicquot of prijs voor vrouwelijk ondernemerschap eervol is, beaamt Heleen Dura-van Oord onmiddellijk. Maar belangrijker vindt zij dat het haar een extra podium biedt om belangrijke zaken te agenderen. “Mijn missie, het stimuleren van ondernemerszin bij jonge…
Interview met Frederik van Beuningen van Teslin Capital Management
“Bedrijven zijn geen handelswaar” Een gesprek met Frederik van Beuningen, oprichter en mede-eigenaar van Teslin Capital Management, is een gesprek met een onafhankelijke geest. De telg uit het geslacht Van Beuningen ontvangt ons in het koetshuis op het fraaie landgoed Anderstein te Maarsbergen. In die even fraaie als rustieke omgeving deelt Van Beuningen zijn verhaal…