Turbo binnen de communicatiemix

Goede communicatie maakt indruk, zéker in druk.

Papier leek ten dode opgeschreven. Had je me 10 jaar geleden gevraagd hoe happening papier een decennium later nog zou zijn, dan had ik waarschijnlijk geantwoord: ‘niet!’. In profetische dromen droomde ik een stapel papier tussen weelderige bossen bloemen. Klaar om in het rijtuig gezet te worden met zwarte paarden met zwarte dekken over hun ruggen en zwarte pluimen op het hoofd. Regelrecht richting de groeve.

Tien jaar later blijkt een dergelijke profetie waardeloos. Papier ís happening en niet zo’n beetje ook. Against all odds, dat dan weer wel. Want leken e-books, e-zines en online kranten het weledelgestrenge papier niet met huid en haar te gaan verslinden? Ik vreesde daar wel een beetje voor. Wat onafwendbaar leek, rolde als een wals op die oeroude, prachtige informatiedrager af.

Papier is gebleven en kreeg een sterk, eigen profiel binnen de totale communicatiemix

En zelfs van een wonderbaarlijke opstanding kunnen we niet spreken, want papier is nooit weggeweest. Sterker nog; papier is gebleven en kreeg een sterk, eigen profiel binnen de totale communicatiemix. Het klopt natuurlijk dat online ons allesbehalve teleurgesteld heeft. Dat heeft zijn waarde al lang en breed bewezen en we staan pas aan het relatieve begin. De mix is dus groter geworden. Maar daarbinnen zie ik meer magazines dan ooit en mag ik zelf aan een steeds gevarieerder aanbod van magazines meeschrijven.

Het is feest aan het papierfront, want je moet het vast kunnen houden, voelen, ruiken en neer kunnen leggen op de tafel in de wachtruimte of in de lobby. Zeker als je er zelf in staat! Met slecht verborgen trots toonden al vele managers het magazine waarvoor ze waren geïnterviewd. Of lieten dat quasi nonchalant slingeren op de gesprekstafel. Openliggend op (precies!) dát interview. Dat het soms een editie van meer dan een jaar oud was, leek weinig uit te maken. Nog zo’n kwaliteit van papier, het is veel minder vluchtig.

Sindsdien is het landschap veranderd en er alleen maar boeiender op geworden. Was je tot enkele jaren geleden nog afhankelijk van een flink betaalde publicatiepagina, of als de zakken dieper waren, twee pagina’s. Tegenwoordig kun je iedere maand of elk kwartaal vanaf papier je relaties informeren en inspireren. En een eigen relatiemagazine is voor veel ondernemers, ook kleine mkb-bedrijven, zonder meer bereikbaar.

Een eigen relatiemagazine is ook voor kleine mkb-bedrijven zonder meer bereikbaar

Zo kun je de productie van een professioneel magazine helemaal uitbesteden: van inhoud tot lay-out tot print tot verspreiding. En dat hoeft niet eens veel te kosten. Terwijl je ook nog eens aan het roer van de inhoud kunt staan. Want de klant bepaalt. En ook daarin kun je je laten adviseren of de inhoudelijke keuzes zelfs helemaal uitbesteden aan ervaren bladenmakers. Om alles dus heerlijk los te laten, in afwachting van dat altijd weer opwindende moment dat je het op de koffietafel kunt leggen, kunt uitdelen en het naar je (zakelijke) netwerk kunt verzenden.

Nog géén eigen bedrijfsmagazine? Denk er eens over na (en ik wil altijd meedenken). Want goede communicatie maakt indruk. Zéker in druk.

Laatste Artikelen/Publicaties

Contact

info@kosterteksten.nl
06 41 860 490