Helemaal het einde

Wil je ook onder de motorkap van jouw tekst aan het werk? Of laat je dat liever door een ‘monteur’ doen?

Een klant vond het prima wanneer ik mijn artikelen óp de deadline inleverde. Mijn werk ging namelijk in één moeite door naar de opmaak en vond aansluitend zijn weg naar de drukker. Het enorme vertrouwen van deze klant vond ik zeer opmerkelijk. Want het is nogal wat om artikelen ongelezen in druk te laten omzetten. En natuurlijk was het ook bijzonder vleiend, het gaf me een gewaardeerd gevoel.

Tótdat ik een vertikking in druk terugvond! Weinig is vervelender dan een typo tegenkomen in een artikel. Daar steek je immers tijd, energie en creativiteit in. Het spatte dan ook van de pagina als een lelijk en, nog erger, onnodig litteken. Bovendien zijn fouten in een tekst helaas veel meer dan alleen een ontsiering; ze ondermijnen ook een beeld van professionaliteit dat lezers hebben.

Vanaf dat moment ging ik de eindredactie van mijn artikelen zelf doen. Aanvankelijk leek dat alleen maar extra werk, maar al snel bleek het een prima investering te zijn. Ik ontwikkelde zo een heel kritisch oog voor teksten. Tevens leerde ik dat goed schrijven vooral herschrijven is.

Inmiddels, 12 jaar verder, voer ik al bijna even lang de eindredactie voor vakbladen en corporate magazines, maar ook webteksten, whitepapers en boeken, zowel non-fictie als romans.

Fouten in een tekst zijn helaas veel meer dan alleen een ontsiering; ze ondermijnen ook een beeld van professionaliteit dat lezers hebben

Mijn klanten begrijpen de noodzaak van een eindredactioneel sluitstuk. Je wilt immers niet voorrijden in een gloednieuwe auto met vogelpoep op de motorkap. En zulke vlekken zitten er veel sneller op dan je denkt. Voor een 100% professioneel eindproduct is zodoende de hamvraag: wil je ook taal-analytisch met je tekst aan het werk? Want dat (zo zag ik de afgelopen 12 jaar steeds weer) is nodig om je tekst bij te punten tot professionele perfectie. Of ik nu een PR-tekst van een ondernemer of een whitepaper van een wetenschapper bekijk, altijd haal ik er taalfouten en zwakke zinnen uit.

Wil je met andere woorden ook ónder de motorkap van je tekst werken?

Dat is dus de vraag en vaak is het verstandig, en ook gewoon handig, om dit aan een ‘monteur’ over te laten. Zo doe je dat immers ook met je auto. Overigens heeft die eindredactionele professional er vaak niet meer zo heel veel werk aan. Wat zich weer vertaalt in betaalbare service.

Maar wat is dan slim? Je auto breng je tenslotte ook niet maandelijks naar de garage.

Schakel daarom niet voor elk wissewasje een eindredacteur in, maar doe dat alleen voor (periodieke) publicaties die onder de aandacht van een relevant publiek komen. Bij een bedrijfsspecifieke doelgroep moet de expertise immers helemaal uit de verf komen. Dus niet gehinderd door onhandige of zelfs foutieve formuleringen.

Aan te raden dus?

Absoluut, want het rendement is hoog. De boodschap treft door goede eindredactie helemaal haar doel. Ik noem het:  met gesmeerde motor glanzend voorrijden. Dus zónder vlekje.

Vergelijkbare berichten