Zingen onder de douche

Onder het klaterende water, in de akoestische galmcel van de badkamer, denkt iedereen dat hij kan zingen. Ook mijn zelfvertrouwen begint vormen aan te nemen zodra ik een melodie aan mijn borstkas laat ontsnappen. Zingen is fijn, iedereen zou het moeten doen, alleen dáár zou de wereld al een stuk van opknappen.

Maar……. laat de gedachte aan publiek toch nog maar even varen. Op de buren komt het geschal namelijk nét even anders over. In die zin is het kletterende geluid van het douchewater een vorm van genade. Want met een beetje fantasie kun je jezelf nog wijsmaken dat je dolenthousiast publiek hebt. Zó enthousiast dat het dwars door je zangkunst heen applaudisseert.

Onder het klaterende water denkt iedereen dat hij kan zingen

Iets vergelijkbaars speelt bij communicatie. Je zult nooit een ondernemer tegenkomen die ronduit erkent dat zijn (online) communicatie misschien ondermaats is. Want dat vinden ze nooit. Toch hoef je maar op internet rond te kijken om te zien dat er het nodige te verbeteren valt. Sterker; ik kom geen website tegen waar redactioneel, maar vaak ook visueel en qua infrastructuur, niets aan te verbeteren valt.

Om te beginnen stuit ik vrijwel altijd op taalfouten. Verder hoef ik zelden diep te graven om formuleringen te vinden die niet goed uitdrukken wat de ondernemer eigenlijk wil zeggen en uitstralen. Om maar te zwijgen over stijlzwakke, vaak stroef opgebouwde zinnen. Ik weet dan; ook al is dit strikt genomen nog niet eens fout, hier lezen bezoekers zich niet doorheen. Die gaan de website hier waarschijnlijk al verlaten.

Wat voor bedrijf u ook hebt; hoe u met uw zakelijke netwerk communiceert is bepalend voor uw commerciële succes

Ik moet dan ook vaak helemaal naar de fundamenten van het online product om daar al aan te sleutelen. Vooropgesteld; ik vel daar geen streng vonnis over. Ik weet namelijk dat communicatie een vak is. Zoals voor elk vak heb je talent en vlieguren nodig om het goed uit te kunnen oefenen. Het is dus niet vreemd dat de meeste ondernemers niet uitblinken in wat in feite ook een specialisme is. Wat wél een probleem is: vaak ontbreekt het bewustzijn van het grote belang van dit specialisme (vrijwel) volledig.

Wat voor bedrijf u ook hebt; hoe u met uw zakelijke netwerk communiceert is altijd (mede)bepalend voor uw commerciële succes. Slechte communicatie doet namelijk afbreuk aan uw specialisme en dat is uw dienst of product. En realiseert u zich daarbij dat taalfouten en knullig taalgebruik in stilte worden afgestraft. U krijgt het nooit te horen, maar geïnteresseerde bezoekers en potentiële klanten verlaten geruisloos uw website om bij een concurrent te gaan kijken. Het is even hard als simpel: als uw digitale visitekaartje niet klopt en werft, dan ondergraaft het uw imago als professional. Helaas loopt er tussen professioneel en prutserig geen tussenweg. Althans niet in de perceptie van de, terecht, kritische (potentiële) klant. Wat als PR bedoeld was, wordt zo in één klap antireclame.

Als uw digitale visitekaartje niet klopt en werft, dan ondergraaft het uw imago als professional

Handel is mensenwerk, het draait om gunnen. Naast commercie is het dus ook psychologie en daarbij behorende communicatie. Wat veel bedrijven impliciet tot sluitpost degraderen, is dus feitelijk een steunpilaar onder succesvol ondernemen. Het beste advies dat ik kan geven is daarom: kijk kritischer naar de eigen communicatie én maak wat budget vrij om die te verbeteren. Want dat gaat lukken, daar sta ik voor in.

 

 

Vergelijkbare berichten