Interview met zakenvrouw van 2013, Heleen Dura-Van Oord

“De toekomst van de BV Nederland staat of valt met ondernemerschap”

Dat het winnen van de Prix Veuve Clicquot of prijs voor vrouwelijk ondernemerschap eervol is, beaamt Heleen Dura-van Oord onmiddellijk. Maar belangrijker vindt zij dat het haar een extra podium biedt om belangrijke zaken te agenderen. “Mijn missie, het stimuleren van ondernemerszin bij jonge mensen, was zelfs een van de redenen voor toekenning van de prijs.” Een belangrijke reden, want de toekomst van Nederland in termen van banencreatie en innovatie, zal vooral uit ondernemerschap moeten komen, zegt ze in gesprek met People at Work.

In 2001 richtte Dura-van Oord DQ&A op. Die lettercombinatie staat voor Digital Questions and Answers. Het bedrijf begon als specialist in ad serving technologie en groeide uit tot een internationaal digitaal marketing bedrijf met vertegenwoordiging op vier continenten en 130 medewerkers die samen vijftien nationaliteiten vertegenwoordigen. De kantoren van DQ&A staan in Duitsland, Zwitserland, Spanje, Italië, Amerika, Brazilië en Zuid-Afrika.

Was het de bedoeling om DQ&A zo groot en internationaal te laten worden?
Nee, ons oorspronkelijke vertrekpunt was om de unieke kennis die we in de dotcom-hype opdeden te kapitaliseren. Maar oorspronkelijk deden we alles, van inkoop van print tot werving en selectie van mensen voor de online industrie. Dat had allemaal niets te maken met een heldere positionering. We zijn dan ook van een heel brede naar een gefocuste heldere propositie gegaan. En we hadden met DQ&A gelukkig een naam die ook internationaal toe te passen was. We mochten dan ook al snel aan het werk voor grote klanten en bestaan inmiddels twaalf jaar, wat ons in deze business een dinosaurus maakt.

Wat is die heldere propositie?
Wij helpen adverteerders een maximaal rendement op hun online marketing budget te realiseren. Dat doen we middels slimme technologie die we deels zelf ontwikkelen en deels inkopen van partijen als bijvoorbeeld Google. Én dat doen we met onze medewerkers vanuit de verschillende landen. Door die combinatie kunnen wij een substantiële bijdrage leveren aan de omzetgroei van onze klanten, namelijk door een zo hoog mogelijke conversie op hun budget te realiseren.

Je bent ook partner bij Peak Capital. Welke activiteiten ontplooit dat?
Peak Capital is een investeringsmaatschappij die zich richt op de online industrie, meer specifiek op de technologie-, media- en communicatiesector. We verlenen niet alleen krediet, maar denken ook mee met online ondernemers. Want geld is één ding, maar het is natuurlijk nog leuker als je waarde kunt toevoegen door je kennis en je ervaring met ondernemers te delen. De meerwaarde van smart capital is groot. Verder is minstens zo belangrijk dat we ons netwerk ontsluiten. Zeker voor de ondernemers die minder lang bezig zijn, is het lastig toegang krijgen tot bepaalde ingangen. Nou ben ik met vijf andere partners, hebben we één fondsmanager en nog een aantal investeerders achter ons. Dus met elkaar moet het gek lopen willen we niet de bewuste online ingang weten te creëren.

“Ik denk dat we nog maar aan het begin staan van de digitale ontwikkelingen”

Als bestuurslid van de stichting Jong Ondernemen zie je graag dat mensen al jong kennismaken met ondernemen. Hoe stimuleer je dat?
De stichting Jong Ondernemen is opgericht door enkele grote bedrijven, organisaties en ministeries en biedt kinderen vanaf groep acht ondernemerschapsprogramma’s aan. Daarbij starten ze in vier dagdelen een eigen bedrijfje. Zo maken ze met alle aspecten daarvan kennis, van het solliciteren op functies tot het verkopen aan groep zeven. Dat gebeurt bovendien professioneel, want er staat een ondernemer voor de klas die samen met de leraar de kinderen begeleidt. Kinderen vinden het geweldig, het is een van de best gewaardeerde programma’s van het jaar. Het programma is bovendien een doorlopende leerlijn, helemaal tot aan hbo en wo. Onze ambitie is om kinderen tenminste één keer in hun schoolcarrière in aanraking te brengen met ondernemerschap in de praktijk. Ik geloof heilig in learning by doing en zie dat het ook werkt.

Waarom is het zo belangrijk dat elk kind kennismaakt met ondernemen?
Omdat ze zo kunnen uitvinden of het iets voor ze is. Grote groepen kinderen krijgen het van huis uit nooit aangeboden, waardoor al veel talent verloren gaat. Daarnaast wees wetenschappelijk onderzoek uit dat het positief effect heeft op met name de non-cognitieve eigenschappen van kinderen. Denk aan leiding geven en nemen, met teleurstellingen omgaan, risico’s durven nemen en met elkaar samenwerken. Maar ook aan simpele zaken als je realiseren dat als je geld leent, je rente moet betalen. Dat zijn dus hele basale lessen, die ook voor de financiële educatie in algemene zin heel goed zijn. Bovendien is ondernemerschap de toekomst voor Nederland. Banencreatie en innovatie zal toch voornamelijk uit die hoek moeten komen.

Online heeft de toekomst wordt wel gezegd. Hoe ziet die er volgens jou uit?
Ik denk dat we nog maar aan het begin staan van de digitale ontwikkelingen. Want slechts een relatief klein deel van de mensheid is aangesloten en doet veel online. Een kolossale groep is nog niet of nauwelijks aangesloten. Daar zit enorm groeipotentieel. Verder zal de al aangesloten consument alleen maar meer online diensten en producten nodig gaan krijgen. De sterke online ontwikkeling die ik voorzie zal overigens niet alleen technologisch en communicatief, maar ook sociaal grote impact hebben. Je ziet nu al dat mensen zich door alle beschikbare infrastructuur steeds makkelijker en vaker in netwerken verenigen om samen oplossingen voor allerlei problemen te bedenken en ontwikkelen.

Zie jij in Nederland nog een Silicon Valley ontstaan?
Met de regio Eindhoven, die in kennis natuurlijk voorop loopt en met de startup cultuur in Amsterdam heb je best veel in handen. Maar voor een nieuwe Silicon Valley is meer nodig, daarvoor moet alles opgelijnd zijn. Dat zie je nu heel sterk gebeuren in Berlijn. Die stad is de Europese startup hub voor creatieve online bedrijven, onder meer doordat ook de gemeente er daar achter is gaan staan en substantieel investeert om de stad als online startup hub te promoten.

Ik ben ‘too busy not to be organised’

Je bent bijzonder actief en combineert vele activiteiten. Hoe doe je dat?
Ik heb geluk met goede mensen om me heen. Zowel zakelijk als privé heb ik het moeten organiseren, want ik ben ‘too busy not to be organised’. Maar daarvoor ben ik wel afhankelijk van mensen die ik vertrouw. Zij stellen me in staat om zo actief te zijn.

Welke persoonlijke toekomstambities koester je?
Ik wil mijn energie impactvol investeren en zo iets positiefs bijdragen. Dat hoeft niet met een wereldveroverend concept te zijn, ik zou het al mooi vinden om een aantal social entrepreneurs verder te helpen met mijn ervaring in de commerciële wereld. Dat kan in de vorm van advies, maar ook door iets op te zetten. Dat zou ik overigens altijd samen met iemand doen, want ik geloof erg in gecombineerde expertise. We mogen er met zijn allen een zooitje van hebben gemaakt op deze planeet, ik zie toch ook heel hoopgevende tendensen.

Welke hoopgevende ontwikkelingen zie jij dan?
Bijvoorbeeld dat iemand van begin twintig die nu bij een corporate gaat werken niet in een geleasde auto wil rijden, maar liever kiest voor collaborative sharing. Eigendom is echt iets van onze generatie. Wij vonden het belangrijk om een mooie huis of een dure auto te hebben. Maar de nieuwe generatie zegt: bezit is ballast. Zij zoeken nieuwe oplossingen en zullen die vinden. Oplossingen waarvan ik denk dat ze planet, people and profit ten goede gaan komen.

Tekst: Baart Koster

publicatie voor ‘People at Work’ het corporate magazine van Partners at Work, het executive search bureau voor topfuncties in de financiële en zakelijke dienstverlening

zie ook: http://www.partnersatwork.nl/files/misc/magazines/pdf-05-2013/index.html

Vergelijkbare berichten