Een groeispurt voor het mkb?
Na de grootste naoorlogse crisis zou de wereld nooit meer hetzelfde zijn. Die voorspelling heeft woord gehouden, want wat de wereld ook was, hij is nu onzeker en snel veranderend. Je kunt je daar zorgen over maken, tegelijkertijd zie ik iets heugelijks gebeuren: we worden weerbaarder. De dreiging van knappende bubbels en aanslagen brengen ons minder van de wijs. Het consumentvertrouwen is zelfs fractioneel hoger dan voor de recessie en aandelenmarkten blijven plussen. En dat terwijl de meeste aandelen al overgewaardeerd zijn en je steeds grotere risico’s moet nemen om nog acceptabele rendementen te behalen. Of je al dit hernieuwde optimisme realistisch kunt noemen zal de toekomst uitwijzen. Toch is het beter dan apathisch en risico-avers te blijven. Er zit nu tenminste beweging in de zaak en vanuit ondernemersperspectief biedt beweging altijd kansen.
Komend jaar kunnen we volgens een enquête van brancheorganisatie SRA (Samenwerkende Registeraccountants en accountants-administratieconsulenten) voortgaan met handenwrijven. Voor het mkb wordt dan namelijk een groeispurt verwacht. De snelste groeiers mogen zelfs een ‘boost’ van circa 25 procent tegemoet zien. SRA sprak met kleine mkb-ondernemers en dat leverde een euforisch stemmend onderzoeksrapport op onder de noemer ‘2018 in Zicht’. Voor volgend jaar wordt een gemiddeld groeicijfer van ruim 9 procent voor de branche verwacht en dat ligt bijna anderhalf keer zo hoog als het groeicijfer van dit jaar. Het betreft autonome groei, dus groei die niet uit overnames of fusies maar puur uit de aantrekkende economie voortvloeit.
Wat is nou leuker dan te investeren in een ondernemer met een goed plan?
Vooropgesteld dat ik daar blij van word, juich ik nog even niet. Zo zal de groei alleen verzilverd worden als we voldoende goed personeel werven én behouden. In de krappe arbeidsmarkt is dat wel een puntje. Verder zal financiering nodig zijn om straks die conjuncturele wind vol in de zeilen te kunnen pakken. Maar bij de grootbanken hoeven mkb’ers voor leningen van een paar ton niet meer aan te kloppen. Banken vinden dergelijke bedragen te bewerkelijk voor wat het, eventueel, oplevert. Het is daarom verheugend dat de alternatieve financieringsplatformen als krokusjes de kop opsteken in het financieringsveld. Zo zal de economische lente voor het mkb de kans krijgen om door te breken. Helemaal als je bedenkt dat investeerders op zoek zijn naar rendement dat moeilijk te vinden is. En wat is nou leuker dan te investeren in een ondernemer met een goed plan?
Tóch houd ik de hand nog even op de kurk en eer ik de boerenwijsheid: eerst zien, dan geloven. Bovendien is champagne een wijnsoort en wijn wordt er bij bewaren alleen maar beter op. Het zou mij dan ook niets verbazen als ik eind 2018 heel lekkere bubbels ga drinken. Op het mkb!
Deze column verscheen op het online platform en in magazines van mkb-magazine Hét Ondernemers Belang